Home » Mindfulness training

Mindfulness training

Voel je je soms onrustig of pieker je veel? Misschien is het volgen van een mindfulness training dan wel iets voor jou. Je kunt zelfs een mindfulness online training volgen, als je dit liever vanuit huis doet.

Wat is mindfulness?

De basis van mindfulness is dat je dichter bij je gevoel komt en je bewust wordt van je gedachten. Als je bijvoorbeeld veel piekert of veel angst of verdriet ervaart, dan ervaar je onbewust hele nare gedachten. Door mindfulness wordt je echt bewust van wat er in je hoofd omgaat en leer je focussen op het nu, in plaats van op het verleden of de toekomst. Het wordt dan ook wel eens ‘aandachtstraining’ genoemd: je creëert meer aandacht voor het hier-en-nu. Bovendien leer je hierdoor ook dingen te aanvaarden; je accepteert dat je bepaalde dingen niet kan veranderen en leert hiermee leven. Het gaat kort gezegd over het veranderen van je houding.

Positieve gevolgen van mindfulness

Mindfulness is iets wat tijd kost, haast een vaardigheid die je onder de knie moet krijgen. Maar als je hier een tijdje mee bezig bent, kan het veel voordelen hebben. Zo is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat het zorgt voor minder gepieker, minder stress, en minder angst. Doordat deze dingen verminderd worden, ervaar je ook minder gevolgen van stress. Je zal dus beter slapen en je in het algemeen meer ontspannen voelen. Bovendien kunnen een aantal cognitieve functies verbeterd worden: het houden van overzicht, het oplossen van problemen en creatief denken kunnen versterkt worden.

De geschiedenis van mindfulness

De oorsprong van mindfulness ligt in het boeddhisme. Het idee was dat mensen gelukkiger zouden worden als we ons niet langer zouden focussen op fijne ervaringen en negatieve ervaringen niet langer af zouden stoten. Een Amerikaan genaamd Jon Kabat-Zinn heeft het idee achter mindfulness gebruikt om een training te ontwikkelen: mindfulness based stress reduction (MBSR). Deze training duurde acht weken en is gebaseerd op de kennis die Kabat-Zinn had van zowel moleculaire biologie als meditatie en yoga.

hetgedachtenanal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven